Header image  

"Aki dudás akar lenni..."

ENGLISH

 
 
    főoldal
 
magamról:

Az Állami Bábszínház bábszínész képző stúdiójában végeztem bábszínészként 1983-ben Budapesten. Alapító tagja voltam a kecskeméti bábszínházi műhelynek (Ciróka Bábszínház) és a Maskarás Utcaszínháznak (gólyalábas csapat). Játszom, rendezek bábszínházakban és színházakban. Nagyon foglalkoztat a bábszínészképzés és a bábu esztétikája.
Fontos számomra a hagyomány, ezért játszom Vitéz Lászlót. Ez a bábszínészet csúcsa számomra. Olyam ősi mítoszok és rítusok hajszálgyökerei fedeztem fel benne, ami egészen messze keletre vezetnek. Általuk ma is eljuthatunk a mitikus időbe. Játékos és néző egyaránt.
A bábszínház ősszínházi forma.
Mestereimnek tekintem Kemény Henriket, aki megőrizte és átadta nekünk a Vitéz László hagyományt, Kovács Ildikót aki professzionális rendezői gyakorlatával ismertetett meg és kezembe adta az első Vitéz László figurát. De megadatott dolgoznom Peter Schumannal aki új szemléletet adott az utcaszínházhoz és Josef Kroftával, aki a színészi munkámat tette egyszerűbbé.

 

1983-ban végeztem az Állami Bábszínház bábszínészképző stúdiójában. Két év után Kecskemétre költöztem a Ciróka Bábszínház létrehozásában vettem részt és Rumi Lászlóval és Kovács Gézával megalapítottuk Maskarás Báb- és Utcaszínházi Együttest. 1990-től a kolozsvári Puck Bábszínházban rendeztem és színészképzést vezettem. Az önállósodó győri Vaskakas Bábszínházban is dolgoztam két évadot, majd a meg-meg újuló Maskarással jártam a világot. Több nagyszabású utcaszínházi előadás létrehozásánál bábáskodtam.
Szóló bábjátékosként számos fesztiválon játszottam és mint gólyalábas táncoltam. 2005-től másfél évig művészeti vezetőként dolgoztam a Vojtina Bábszínházban, Debrecenben. Jelenleg a bábszínészképzés és a bábrendezés kérdései izgatnak, régi és új szóló bábjátékaimon dolgozom.

 
rólam (is) írták - honlapok, újságcikkek:
bialystoki főiskola
Beregszász, Sztalker Nemzetközi Színházi Fesztivál: -cikk-

Kovács Ildikó születésnapjára: -cikk-

Kisvárdai kúrzus: -cikk-
Puppet Notebook Issue 4 - egy könyv a bábról