Header image  
"Aki dudás akar lenni..."  
 
    főoldal

 

 

 

Kovács Ildikó


Ajánlás 
 

    Kovács Ildikó bábrendezői és társulatépítői munkássága az európai bábjáték műnemének mesterévé avatta őt. Bábrendezői indíttatása a két háború közötti modern mozgás- és képzőművészeti irányzataiból gyökerezik. A bábszínházzal tudatosan kereste a kapcsolatot. Folyamatos önképzéssel pallérozta rendezői tehetségét, mely párosult emberségével, nyitottságra és toleranciára épülő alkotói egyéniségével.

Az első professzionális kelet-európai bábrendezők nemzedékének egyik meghatározó tagja Kovács Ildikó.Blattner Géza, Erik Kolár, Jan Dvorǎk, Leokadia Serafinowicz, Zofia Jaremowa, Krzysztof Rau, Jan Wilkowski mellett őt is a kiemelkedő bábrendezők sorában említhetjük.

57 éve indult pályája, mely során professzionális rendezői és színésznevelői munkával „nagykorúsította”azokat a bábszínházakat, ahol éppen dolgozott. Magával ragadó alkotói személyiségével meghatározta a Kolozsvári Állami Bábszínház (1958 és 1984 között) és később a Kecskeméti Ciróka Bábszínház (1991 és1998 években) arculatát és társulatának fejlődését. E két bábszínház iskolateremtő hatással bírt a kortárs bábszínházakra Romániában illetve Magyarországon. Vendégrendezései szinte mindegyik jelentős magyarországi és romániai bábszínház repertoárjában megtalálhatóak.

    Olyan írók tekintették alkotótársuknak, mint Tamási Áron, Mészöly Miklós, Balla Zsófia, Bajor Andor, Zalán Tibor, a képzőművészek közül Fux Pál, Dan Fraticiu,  Szervátiusz Tibor és a zeneszerzők közül Vermesy Péter, Orbán György, Oláh Tibor és Csiky Boldizsár.

    Számos bábszínészképző kurzusán adta át tudását és indított el pályáján fiatal bábosokat. Magyarországon Blattner-díjasok egész sora bizonyítja ezt, Csák Zsolt, Kiss Rita, Kovács Géza, Rumi László, Pályi János, a Jászai-díjas Újvári Janka az induló bábszínész egyetemi képzésen diplomát nyert Kovács Katalin, Krucsó Rita és a jelenlegi osztályból Nagy Viktória. 

Egy egész bábrendezői iskolát indított. Rumi, Kovács, Kiss.

    Kovács Ildikót azon alkotók sorában kell megemlítenünk, akik a magyar bábjáték legjelentősebb művészei közé tartoznak. Így a Hincz családból Adolf, Gusztáv és Károly, Orbók Lóránd, Blattner Géza, id. Kemény Henrik és fia „Heni bácsi”, Rév István, Kós Lajos, Koós Iván, Remsey Iván.

    Ünneplése a színházművészet bábos műnemének kötelessége és hitelének záloga. A jövő nemzedéke előtt ki kell jelölnünk a mércét, olyan alkotók életművének elismerésével és megismertetésével, akik mértékadó mesterei ennek a műnemnek. Kovács Ildikó ilyen mester. A keze alatt született előadások videóit és fotóit konzerválni kell, valamint az életműhöz tartozó adatokat, elméleti írásokat ki kell adni.   
 

Kovács Ildikó 2007. december 5.-én lesz 80 esztendős. 
 
 
 

              Pályi János

              bábjátékos