Header image  
"Aki dudás akar lenni..."  
 
    főoldal
 

       SZÍNHÁZ       

 

Tart a Nemzetközi Bábosok Találkozója 

A magyar alkotó Pályi János azt csinál a bábokkal, amit csak akar. Az emberekkel – is. Egy pici gesztus a kezén lévő kesztyűsbábbal, és a felnőttek gyerekekké válnak. Tapsolnak, dobognak, fújnak, mint a szél és boldogan fütyülnek. Ilyen volt az első előadás a bábosok találkozóján. 
 

A Pomorski Baj színházba jó tíz éve járok már. Minden azóta megrendezett Torun – i Nemzetőti Bábtalálkozó előadását megnéztem. Láttam csodákat – az emberek együtt énekeltek a színészekkel, vagy ismételtek szövegrészleteket, stb. Mindez elfért a helyzet spontán vielkedésének határain belül. De nem emlékszem arra, hogy felnőtt emberek saját maguktól teljes erőből fújtattak volna a színpad felé, hogy segítsenek egy pici bábnak beindítani a malmot. Pedig ez történt a vasárnapi magyar előadáson. 

Az idei Találkozót az Óvárosban vasárnap (szeptember 30.) délután egy színes utcai parádé nyitotta meg. Utána a gyerekek megnézhették a „Van egy Télapónk”című előadást a Białystok-i bábszínház közreműködésében. Aztán a felnőttek foglaltál el a kis színpad előtt helyeiket, hogy megnézzenek… egy kesztyűsbáb előadást. A magyar alkotó Pályi János elmesélt nekik egy legendát a „Vitéz László és a megkergült malom” címmel, melyet Kovács Ildikó rendezett. Egy hagyományos vásári bábjátékot láthattunk, ami egy ládában is elfér. A főhös, aki a népi fantáziájából született, összeszedi a malomban az ördögöket és a halált is. Mindezt egy hatalmas palacsintasütő segítségével teszi. Úgy kupán vágja őket, hogy szinte fáj. A nézők külön élvezhették a dallamos magyar nyelvet. Mindezek mellett Pályi mestermunkát mutatott be a kesztyűsbábbal. A bábok a kezén szó szerint életre keltek. Az ördögök és a halál bíróságát varázslatosan humoros formában és elementáris mozgással mutatta be az elátkozott malomban (hihetetlen volt az a jelenet, amikor az egyik halálfigura újraéleszti a másik halálfigurát szájon átlélegeztetéssel). Pályi János a kesztyűsbábjaival elérte, hogy a közönség elfelejtette ki is ő valójában. A népi humor mindenkit összekötött.